2009. augusztus 5., szerda

Maldív szigetek

Maldív-szigetek
Maldív-szigetek Sri Lankától délnyugatra, az Indiai-óceánnak csaknem a közepén fekszenek, az Egyenlítő közelében. Maldív-szigetek mintegy 1196 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyből 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. A szigetek ritkán emelkednek 2 méternél magasabbra a tengerből és egyikük területe sem nagyobb 13 km²-nél. Magának, a Maldív-szigetek köztársaságnak az alapterülete, mintegy 90 000 km2, melynek csupán 298 km2-nyi része szárazföld. Minden egyes korallzátony szigetet csillogó, fehér homokos tengerpart, és meglehetősen sekély, ám kristálytiszta vizű lagúna övez, melynek élővilága talán a világon az egyik legváltozatosabb.

A Maldív-szigetek ma a turisták körében csak a földi Maldív-szigetekparadicsomként, vagy álomutazásként szerepel. A nyaralókat itt a kristálytiszta óceán várja a legkülönbözőbb hal és állatfajokkal. A Maldív-szigeteket finom fehér homokos tengerpartok övezik, melyek sekélyen húzódnak a partokon. Több 100 métert lehet begyalogolni a turistáknak a kristályvizű tengerbe. Egy-egy szigeten mindössze egy legfeljebb kettő luxusszálloda várja a turisták csoportját. A Maldív-szigetek pompás vizei és oázisai, valamint a türkiz színű lagúnái mindenkit ámulatba ejtenek. Lehet vízi síelni és búvárkodni, vitorlást és szörföt bérelni. Minden szigeten található búvár központ merülőkészülékekkel felszerelve és természetesen magasan képzett oktatókkal.

Maldív-szigetek , Male

Male, Maldív-szigetek fővárosa egy kicsiny és gyönyörű kisváros. Maldív-szigetek fővárosának leglátványosabb részei, a mecsetek, a mindig nyüzsgő piacok, és a szűk kis utcák. A Maldív-szigeteki főváros, egy egészen kis sziget, mely körülbelül 2 km hosszú, és majd 1 km széles. Az ott megtalálható embereknek nagyjából a 40 %-a külföldi vendégmunkás, ill. turista. A várost 70 000 lakják. Maldív-szigetek egyik legnagyobb reptere a Hulule reptér (2 km a központtól). A Maldív-szigeteken felejthetetlen élmény a le és felszállás. Hulule a maga nemében páratlan a világon, mivel egyetlen kifutópályájának kezdete és vége is a tengerbe nyúlik. Az ide érkező utasoknak 87 különböző szigeten nyílik lehetőségük vakációzni.

Érdemes meglátogatni a Maldív-szigeteki utazásunk során a máléi Nemzeti Múzeumot, melyben a szultán tárgyai, és különböző régészeti leletei tekinthetőek meg. Közvetlenül a múzeum mellett található a gyönyörű Szultán park, ill. az Iszlám központi mecset, melyet Nagypéntek mecsetként is említenek.

Maldív-szigetek éghajlata

Maldív-szigetekA szigeteken trópusi éghajlat uralkodik. A hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 °C alá. Az évi átlaghőmérséklet 28-31 °C . A tenger felől fújó szelek mindig enyhítik az általában magas Maldív-szigetek-i páratartalmat. Az időjárást kétféle monszun befolyásolja: a délnyugati-monszun, amely májustól októberig tart és az északkeleti-monszun, amely novembertől áprilisig tart. A délnyugati-monszun több szelet és intenzívebb csapadékot hoz a szigetek főlé. A tenger hőmérséklete egész évben 27-28 °C körüli.

Maldív-szigetek növény és állatvilága

A Maldív-szigetek legjellegzetesebb Maldív-szigeteknövényei a kókuszpálma, a csavaros pálma, kenyérfa, a mangó, és a jellegzetes trópusi bokrok. Állatvilágát a gyík, a gekkó, a holló, a gém, a sirály és természetesen a halak alkotják. Több ezer halfaj él itt, valamint a teknős populáció is igen magas. A búvárkodni kívánóknak kiváló lehetőségek nyílnak tengeri csillagokat és tengeri sünöket, kagylókat találni a Maldív-szigetek körül.

Maldív-szigetek, közlekedés

A Maldív-szigetek turista célpontjait a hululei reptérről leggyakrabban hajókkal közelítő meg, ám az utazás megoldható hidroplán repülővel is, mely a vízről száll fel és az utazási célpont szigete mellett száll le. A turisták leginkább bérelt, vagy járatos hajókkal tudnak közlekedni a kisebb szigetek között.

Maldív-szigetek lakossága

A lakosság arab, valamint szingaléz és maláj származású. A sziget összes lakója muszlim. Az ország nyelve a szingalézzel (Srí Lanka hivatalos nyelve) rokon divehi nyelv, az írásuk arab eredetű. Az átlagéletkor igen fiatal. A lakosság 40%-a 15 év alatti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése